Wątrobowe smakołyki dla psa – przepis na ciasteczka

 Wątrobowe smakołyki dla psa – przepis na ciasteczka

Spożywanie podrobów zawsze budzi skrajne opinie. Są tacy, którzy uważają wnętrzności za wartościowy przysmak i tacy, których na samą myśl bierze obrzydzenie. Podobnie ma się sytuacja w kwestii karmienia podrobami psów. Prawdą jest, że mało który pupil, mając możliwość wyboru, odmówiłby sobie smakołyku jakim jest np. wątróbka.

Co przemawia za wątróbką?

Na ogół wątroba jest uważana za niezwykle korzystny przysmak zarówno dla ludzi, jak i dla naszych czworonogów. Produkt ten zawiera wiele niezbędnych dla organizmu substancji, w tym witaminy z grup B, E, D, a także szereg składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, sód, cynk, a także aminokwasy. Ponadto wątroba jest doskonałym źródłem białka, które jest potrzebne do prawidłowego stanu mięśni, więzadeł, ścięgien itd. Ma również pozytywny wpływ na poziom hemoglobiny; zawiera heparynę, która wpływa na krzepnięcie krwi. Jest bardzo bogata w witaminę A, która zapobiega między innymi kamieniom pęcherza moczowego

Co dyskwalifikuje wątróbkę?

Nie należy wątróbki spożywać zbyt często. Świadomość jej obfitości w drogocenne składniki może spowodować złudne poczucie pełnośći opartej na niej diety. Podobnie jak ludzie, zwierzę powinno mieć zróżnicowane pokarmy, zarówno pod względem ich składu jaki i konsystencji. Pomimo tego, że wątroba zawiera dużo witamin i minerałów, nie zastąpi pokarmów warzywnych, zbożowych czy chrząstki.

Zdecydowanie lepiej też podawać wątrobę gotowaną niż surową. Mimo, iż wiele osób uważa, że ​​psy mogą jeść surowe jedzenie, weterynarze przekonują, że współczesne psy są tak udomowione, a ich dieta zbliżona do ludzkiej, że nie należy ryzykować podawania tylko surowego pokarmu.Oczywiście zdania tu są podzielone, a dieta BARF uzyskuje wciąż kolejnych zwolenników, o czym pisaliśmy w artykule „BARF to surowe mięso i powrót do dzikości w diecie psa”.

Wracając do naszej potrawy, przed podaniem zaleca się więc wygotowanie wątroby. Przygotowanie wątroby nie zajmuje dużo czasu. Dobrze jest podawać psu wątrobę razem z gotowaną kaszą gryczaną. Produkty te zawierają dużo kwasu foliowego. Oba powinny być jednak przygotowane bez soli. Częstotliwość spożywania wątroby nie powinna przekraczać dwóch posiłków w tygodniu. Ostrożnie postępować należy z podawaniem tego przysmaku samicom w okresie laktacji. Jeżeli wątroba w jakimkolwiek stopniu wywołała odczyny alergiczne powodujące zaczerwienienie na brzuchu, swędzenie, to warto usunąć ją z diety czworonożnego.

Przepis!

Przepis na wątrobowe ciasteczka od Sary Żylicz z hodowli Akita z Doliny Drwęcy:

https://www.facebook.com/groups/463166934876237/permalink/474789570380640

Składniki:

-250g wątróbki,

– pół pęczka zielonej pietruszki,

– 1 jajko,

– 1,5 szklanki mąki (dowolnej),

– 1/3 szklanki płatków owsianych,

– 1 łyżka oleju,

– 1 łyżeczka wapna dla psów.

Wykonanie:

Płatki owsiane blendujemy. Dodajemy wątróbkę, z pietruszką i mielimy. Następnie dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto i przelewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 min. Łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika.

Którą wątroba najlepsza?

Najlepsza dla psa jest wątróbka drobiowa. Posiada wszystkie wartościowe składniki przy niewielkiej ilości tłuszczu. Zdecydowanie wybierać również można wątrobę wołową, jest dużo twardsza niż kurczak, ale nadal jest wyjątkowo wartościowa dla psa. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że wątrobę wołowa, podobnie jak samą wołowinę, trawi się dłużej. Zdaniem części dietetyków zabrania się podawania psom wątroby wieprzowej. Jest za tłusta, z biegiem lat może zapracować nie tylko na otyłość, ale także na problemy z sercem.

Daria Wyrostkiewicz – rzecznik prasowy PPK

fot. Pixabay.com

Daria Wyrostkiewicz

Zobacz także